Algemeen »

Werkt Shiatsu-Massage Therapie?

Er zijn vele ‘Traditionele Chinese Geneeswijzen’ en Shiatsu is hier één van!

Traditional Chinese Medicine (TCM) Shiatsu, is een methode waarbij ziektes worden behandeld door op bepaalde energiepunten van het lichaam, met de duim, handpalm, elleboog of knie te drukken, om zo een energie stimulatie teweeg te brengen in het lichaam. Er wordt gesproken over drukken, maar het drukken bestaat niet uit een overbrenging van kracht, maar uit een overbrenging van lichaamsdruk en energie. Wat de traditionele Chinese geneeswijzen kenmerkt, is dat de “patiënt” in zijn geheel wordt bekeken en behandeld. Bij maagpijn wordt bijvoorbeeld niet alleen de maag behandeld, maar wordt telkens het totaalbeeld bekeken, naar mogelijke interne en externe oorzaken. Of een “frozen shoulder”, die kan ook uitstekend gediagnosticeerd en behandeld worden door een Shiatsu therapeut om de pijn geheel of gedeeltelijk te laten verdwijnen, waardoor er weer een dragelijk leven ontstaat ter voorkomen van extra klachten. Ook kan het zijn dat niet direct de maag wordt behandeld, maar dat eerst een ander orgaan of energie-ophoping behandeld moet worden, om de maag te kunnen behandelen. Het is een manier van “de weg vrij maken” voor het oplossen of voorkomen van het probleem. De externe factoren kunnen bijvoorbeeld koude en vochtigheid zijn. Interne factoren zijn, alle problemen die je kunt krijgen door te sterke emoties, zoals stress, woede en verdriet. Die interne en externe pathogene factoren verstoren het evenwicht en daarmee de energie in het lichaam. Het doel van de Shiatsu therapie is, om het evenwicht te herstellen door druk uit te oefenen op bepaalde energiepunten op het lichaam. Die energiepunten liggen op onzichtbare lijnen over het gehele lichaam, ook wel meridianen genoemd. Op die meridiaanbanen verplaatst zich de lichaamsenergie Qi, Ki of Chi genoemd. De meridianen verbinden interne organen met externe plekken op het lichaam en met de zintuigen. Met het uitoefenen van drukpunt massage kunnen de energiestoornissen van de organen en het lichaam weer in evenwicht worden gebracht. Indien het evenwicht meer en meer wordt bereikt, gaat de patiënt zich over het algemeen weer beter en sterker voelen.

Hoe verloopt de behandeling?

Afhankelijk van de klachten bepaald een Shiatsu Therapeut door middel van een diagnose of de klachten zijn te behandelen met Shiatsu. Indien de klachten te behandelen zijn, dan is het de vraag hoe vaak en wat voor een Shiatsu behandeling nodig is. Het kan voorkomen dat in het begin meerdere behandelingen per week nodig zijn wegens een ernstig verstoord evenwicht of acute problemen. Bij meer chronische klachten zal eerder een behandeling van één keer in de week of zelfs één keer per twee weken worden voorgeschreven. De oorspronkelijke diagnose zal herhaaldelijk worden bijgesteld, om te kijken wat de vorderingen zijn en of de Shiatsu therapie eventueel moet worden aangepast.

Doet de behandeling pijn?

Door druk uit te oefenen op bepaalde punten is het mogelijk dat er onverwachts wat pijn kan worden ervaren. Een goed geoefende Shiatsu therapeut, voelt feiloos aan wanneer hij/zij met het drukken tegen een blokkade en mogelijk pijnpunt zit. Toch kan het voorkomen dat enkele punten ondanks alle zorgvuldigheid, pijn veroorzaken. Indien er pijn wordt ervaren op wat voor een manier dan ook, geef dit dan direct aan bij de behandelende Shiatsu Therapeut, zodat deze zijn verdere behandeling hierop kan afstemmen. Soms kan pijn al bestreden worden met extra ontspanningsoefeningen en of Shiatsu Stretching.
Wordt Shiatsu door het ziekenfonds vergoed?
Shiatsu valt onder de groep alternatieve geneeswijzen en tegenwoordig is er bij bijna alle ziekenfondsen een bepaalde vergoeding voor deze geneeswijze mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden bij uw Ziekenfonds verzekering.

Artikel toevoegen aan TwitterArtikel toevoegen aan LinkedInArtikel toevoegen aan NuJIJArtikel toevoegen aan DiggArtikel toevoegen aan del.icio.usMail dit artikel naar een vriend of vriendinVoeg het huidige Shiatsu-Stijlen artikel toe aan je favorieten


 Volg Shiatsu-Stijlen

 Volg Shiatsu-Stijlen op Google+  Volg Shiatsu-Stijlen op Twitter

 Zoeken